. Europui.ro - Ia-mă acasă! - Pui de carne

Pui de carne


 
 
 

Pui de carne


La ora actuală, în România, întâlnim frecvent doi hibrizi de carne şi este vorba despre Cobb 500, Ross 308.

În principiu, aceşti hibrizi au caracteristici productive şi necesităţi asemănătoare. Hibridul de carne Cobb 500 a fost creat de aşa natură încât să obţină performanţe mai mari cu cheltuieli mici. Acesta este puţin pretenţios în privinţa cerinţelor nutritive, astfel că din punct de vedere proteic, discutând despre reţeta start (procentul de proteină din furaj influenţează în general preţul furajului finit), necesităţile acestui hibrid de carne sunt de 21%-22,5% PB (proteină brută), spre deosebire de Ross 308, la care necesarul variază între 22-25% PB  cu 21-22% PB.

 

În tabelul 1 prezentăm comparativ valorile necesarului de proteină şi energie metabolizabilă, pentru fiecare

din cei doi hibrizi luaţi în discuţie. 

Tabel 1

Cobb 500 Din punct de vedere al condiţiilor de microclimat, Cobb 500 este pretenţios, necesitând o atenţie

deosebită pentru menţinerea parametrilor conform ghidului de exploatare.

Datorită faptului că are o viteză mare de creştere, acesta prezintă atât o sensibilitate accentuată cât şi faptul

că la creşterea pe aşternut permanent, aşternutul trebuie menţinut în condiţii optime. Prezintă o capacitate mare de ingerare a furajului, astfel că, din punct de vedere al timpului de lumină, se pot aplica progame de lumină cu un timp mare de întuneric. Ca şi hibrid, Cobb 500 a fost creat în special pentru producţia de piept şi prezintă un randament ridicat la sacrificare. Ca dezavantaj major al acestui hibrid de carne, datorită vitezei mare de creştere, specificăm apariţia sindromului morţii subite a puilor.

 

Ross 308 Hibridul Ross 308 a fost creat pentru producţia de piept şi pulpe, fiind destul de bine proporţionat.

Necesită un furaj mai scump pentru a obţine performanţe dar prezintă o rezistenţă mai bună la condiţiile de microclimat. Se găseşte pe scară largă la noi în România datrită faptului că părinţii de hibrizi de carne Ross au un procent mai mare de ouat faţă de parinţii de Cobb 500 cât şi faptul că procentul de ecloziune este mai mare.

 

În tabelul 2 vă prezentăm comparativ greutăţile corporale ale fiecărui hibrid cât şi consumul de furaj pentru un

kg de carne în viu.

Tabel 2