.
Puicuțe ouătoare
Recomandari crestere Isa Brown
Densitatea puicutelor
Ventilatia – 4-5 mc/ kg viu / ora;
Frontul de furajare – 5cm/ pasare, frontul de adapare – 100 pasari/ 1 adapator sau 10 pasari/ niplu;
Lumina descreste saptamanal de la 24 h la 8 h conform tehnologiei de crestere redata in tabelul de mai jos.
1-3 zile | 4-7 zile | 8-14 zile | 14-21 zile | 22-28 zile | 29-35 zile | 36-42 zile | 7-17 saptamani |
23 ore | 22 ore | 20 ore | 18 ore | 14 ore | 12 ore | 10 ore | 8 ore |
Apa trebuie sa fie la discretie si de calitate foarte buna. Rezultate la gainile Isa Brown: prezinta o excelenta
capacitate productiva pe care o redam sumar in continuare: In perioada de crestere (0-17 sapt.) trebuie sa respectati parametrii de crestere, hranire si tratament. Orice greseala in aceste domenii urmand a fi resimtita in productia obtinuta ulterior.
Iata cateva repere pentru o crestere reusita a puicutelor de Isa Brown - cel mai apreciat hibrid de acest tip in
Europa:
-La intrarea in ouat puicutele vor avea greutatea de 1500g -Gainile incep ouatul de la 18-20 de saptamani
-Puicutele Isa Brown au procent de ouat de 93-96% mentinut pe o perioada lunga si o capacitate productiva maxima de 326-336 oua/an
-Ouale sunt sanatoase, cu coaja tare, galbenus intens colorat, si au o marime medie de 63-64 g/ou
-La sfarsitul perioadei de ouat gainile ajung la o greutate de 2100-2200g.
Recomandări pentru creșterea găinilor ouătoare
Adapostul
Iluminarea va trebui sa fie realizata, de preferinta, cu becuri cu incandescenta care permit obtinerea unei
bune.
repartizari a intensitatii luminoase. Pentru a evita o iluminare prea intensa se poate ameliora repartizarea luminii folosind becuri de culoare rosie.
Atunci cand se atinge 50% procent de productie, se recomanda o durata de iluminare de aproximativ 15 ore.
Temperatura ideala trebuie sa fie de 23-24˚C, aceasta temperatura permite optimizarea performantelor de
productie si a consumului de furaje.
Daca temperatura coboara sub 15˚C in timpul iernii, gainile vor consuma mai mult furaj si totodata va scadea.
drastic procentul de oua.
Densitatea gainilor peste 18 saptamani nu trebuie sa depaseasca 7 pasari/ mp suprafata utila sau chiar mai
putin.
Adaparea se face la discretie cu apa proaspata si se recomanda o adapatoare rotunda pentru 100 de pasari
sau 1 niplu/ 10 pasari.
Cuibarele se amplaseaza in locurile putin luminate si trebuie umplute cu paie pentru a reduce ouatul pe sol,
se recomanda un cuibar pentru 5-6 gaini plasat pe 1sau 2 nivele.
Vaccinari:
-este efectuata vaccinarea cotra bolii lui Marek la puii de o zi
-ziua 18 Boala de Newcastle si Bursita infectioasa;
-ziua 28 Bursita infectioasa; -ziua 35 Boala de Newcastle/ Bronsita infectioasa;
-ziua 56-70 Boala de Newcastle/ Bronsita infectioasa, Laringotraheita
-ziua 91-98 Boala de Newcastle/ Bronsita infectioasa.
Lohman Brown
PERFORMANTE TEHNICE
PERIOADA DE CRESTERE (0-20 sapt.)
Viabilitate: 97-98 % Consum de furaj: 7,4-7,8 kg. Greutate
corp.(la 20 sapt.): 1,6-1,7 kg.
PERIOADA DE OUAT (>20 sapt.)
Varsta la 50% ouat: 140-150 zile
Varf de productie: 92-94 %
Prod.de oua pe gaina transferata la 12 luni: 295-305 buc.
Prod.de oua pe gaina transferata la 14 luni: 335-345 buc.
Total masa ou (>20 saptamani) la 12 luni: 18,8-19,8 kg.
Total masa ou (>20 saptamani) la 14 luni: 21,4-22,4 kg.
Viabilitate (>20 saptamani): 94-96 %
Greutate medie a oului la 12 luni: 63,5-64,5 gr.
Greutate medie a oului la 14 luni: 64,0-65,0 gr.
Greutate vie la sfarsitul productiei: 1,9-2,1 kg.
Consum de furaj(kg.furaj/kg.ou): 2,1-2,2 kg./kg.ou
Consum de furaj: 110-120 gr./zi